Tunisia

Tunisia
5 - 2 votes

Oferte Tunisia – Despre Tunisia

Desi o tara de dimensiuni mici, Tunisia este cea mai turistica destinatie a gruparii geografice numite Magreb, dar si una dintre cele mai interesante, libere si expresive tari din Nordul Africii.

Impanzita cu situri arheologice de o valoare inestimabila si situata intr-un cadru natural exceptional, Tunisia si-a inceput dezvoltarea turistica la inceputul anilor ’60, iar astazi se bucura de o infrastructura excelenta pe intreaga suprafata a tarii.

Datorita pozitiei din bazinul Marii Mediterane dar si a bogatiilor naturale, acest teritoriu din Nordul Africii a fost de-a lungul timpului traversat si cucerit de multe popoare. Cele mai importante, care au sculptat identitatea de astazi a tunisienilor, au fost fenicienii, romanii, bizantinii, arabii si turcii, pentru ca in final aceasta tara sa devina protectorat francez timp de 75 de ani pana la declararea independentei in anul 1956.

Desi astazi siturile arheologice foarte bine conservate (dintre care 7 declarate Patrimoniu UNESCO), marea majoritate a celor care viziteaza aceasta tara se indreapta spre zonele de litoral extrem de atragatoare. Tunisia are peste 1250 de kilometri de coasta, in mare parte plaje cu nisip fin si apa cristalina, specific Marii Mediterane.

Daca va plac calatoriile culinare, Tunisia este una dintre destinatiile in care trebuie sa ajungeti. Mai mult decat feluri nenumarate de mancare preparate cu peste si fructe de mare proaspete, aceasta tara a adoptat si adaptat ce era mai bun din bucataria fiecarei natii ce i-a trecut pragul. Astfel, in prezent, Tunisia pune la dispozitia vizitatorilor si localnicilor deopotriva restaurante exceptionale cu specific oriental, turcesc, frantuzesc sau italian.

Capitala Tunisiei, orasul Tunis este un amestec perfect intre arhitectura coloniala franceza, atmosfera vie a bazarelor turcesti si stilul de viata oriental arabesc, unde aromele de iasomie, trandafiri si flori de portocal parfumeaza aerul.

Cu un stil de viata “laissez faire” locuitorii Tunisiei sunt poate una dintre cele mai vesele, pozitive si primitoare natii, acesta fiind motivul pentru care anual aproximativ sapte milioane de turisti isi petrec vacanta aici.

Departe de toate acestea si totusi cu o istorie in turism, aceasta tara este o destinatie incantatoare, de multe ori neluata in seama, unde culturi diferite si peisaje din cele mai variate – paduri, plaje, munti, desert – pot fi explorate in doar cateva zile.

Relaxeaza-te pe plajele din Hammamet si viziteaza vila construita de arhitectul roman George Sebastian.

Viziteaza Sidi Bou Said, considerat unul dintre cele mai pitoresti orasele din lume.

Participa la un safari in Desertul Sahara.

Viziteaza Chenini, locatia unde s-au filmat scene din Star Wars.

Afla mai multe despre trecutul Tunisiei vizitand Muzeul Bardo.

Exploreaza siturile arheologice si ruinele romane din Cartagina si El Djem.

Descopera cultura locala vizitand medina din Tunis, inscrisa in Patrimoniul UNESCO.

Clima in Tunisia este de-a lungul anului mai calda decat in Europa, insa aceasta nu inseamna ca iarna temperaturile resimtite sunt mai mari. In realitate, deoarece organismul se obisnuieste cu soarele si temperaturile din timpul zilei, seara incepe sa simta frig.

Mai mult, in zonele de coasta precum Hammamet, Sousse etc. sulfa in permanenta o briza, care vara poate fi foarte benefica, scazand senzatia reala de caldura cu pana la 10°C. Spre exemplu daca intr-o zi sunt 40°C, in zonele de coasta se vor simti 30°C. Totusi, turistii sunt avertizati vizavi de aceasta situatie, deoarece de multe ori acestia nu realizeaza puterea reala a soarelui si pot foarte usor suferi arsuri sau pot face insolatie.

Iarna in Tunisia (octombrie - aprilie) temperaturile oscileaza foarte mult de la zi la noapte. Spre exemplu in timpul zilei temperaturile se situeaza intre 19- 24°C, insa odata cu apusul soarelui temperaturile scad mai bine de 10 °C. Din cauza brizei, de cele mai multe ori, senzatia este ca temperatura este aproape de punctul de inghet.

In timpul verii, temperaturile de 35- 40°C la umbra sunt foarte comune. Totusi, in zonele de coasta temperaturile extrem de ridicate sunt rare. De regula sunt maximum 5 zile pe an cu temperaturi de 45°C. Noaptea temperaturile scad cu aproximativ 10 °C.

Impact cultural

Daca v-ati propus sa calatoriti in Tunisia trebuie sa va asteptati la un impact cultural mediu spre ridicat.

In statiunile turistice precum Hammamet si Sousse, nivelul de trai este relativ ridicat si de cele mai multe ori turistii nu simt un impact cultural foarte mare. Insa daca alegeti sa calatoriti catre zonele de sud sau nord, de-a lungul excursiei veti vedea zone foarte sarace iar accesul la servicii poate fi foarte redus. Mancarea este destul de diferita de cea de acasa, iar limba engleza este vorbita destul de rar.

Fiind o tara care se bucura de mai bine de 300 de zile insorite pe an, Tunisia este de multe ori privita ca o tara prea vesela sau prea destinsa, de catre vizitatorii occidentali, astfel de multe ori intarzierile, curatenia publica sau serviciile sunt deficitare.

Tunisia poate fi o tara diferita de orice ati experimentat pana acum. Caldura si masele de oameni din bazaruri sau medine pot fi coplesitoare de multe ori. Totusi, daca este privita de la inceput cu rabdare si ca o experienta provocatoare, cei mai multi termina prin a se indragosti de ceea ce numesc “culoare locala”.

 

Diversitatea etnica

Deoarece de-a lungul istoriei sale Tunisia a fost cucerita de diferite popoare de la fenicieni, romani, vandali, bizantini, arabi, otomani si francezi, tunisienii de astazi sunt un mix foarte interesant al tututor acestor popoare.

De la felul cum arata, cum se imbraca si limba vorbita, care este un dialect al limbii arabe diferit de al altor tari si continuand cu  multitudinea de obiceiuri si bucataria extrem de variata, in prezent tunisienii formeaza un popor foarte interesant si foarte constient de mostenirea bogata primita in dar de la stramosi.

Desi in zonele de munte sau de desert inca se gasesc populatii ce se autointituleaza Al Amazigh, in traducere oameni liberi, cunoscuti international cu demumirea de berberi, acestia reprezinta un numar foarte mic al populatiei, spre deosebire de tarile vecine precum Algeria sau Maroc, unde berberii au o voce proprie si puternica fata de restul populatiei.

 

Toleranta religioasa

Fiind o tara islamica, marea majoritate a locuitorilor sunt musulmani. Exista cateva mici comunitati de evrei sau crestini ce traiesc in Tunisia si care se integreaza perfect, fara sa se confrunte in nici un fel cu probleme de natura conflictuala.

Tunisia este o tara foarte toleranta din punct de vedere religios si datorita practicarii turismului de masa inca din anii ’70, dar si modernizarilor ce a avut loc in cei 75 de ani de protectorat francez, aici nu exista impuneri din punct de vedere al tinutelor femeilor. Totusi, deoarece localnicii pastreaza un grad mai ridicat de decenta in vestimentatie fata de tarile occidentale este foarte recomandat ca vizitatorii sa procedeze in acelasi fel.

Vizitarea moscheelor se face intotdeauna conform standardelor musulmane, cu vestimentatie ce acopera bratele si picioarele atat pentru femei cat si pentru barbati.

Spre deosebire de alte tari musulmane, in Tunisia moscheele, cu exceptia catorva de interes istoric – religios, nu sunt obiective turistice si nu pot fi vizitate.

 

Travel tips

Imbracati-va modest si decent. Purtati haine ce acopera umerii si genunchii, in special cand intrati in moscheei.

Respectati traditiile si obiceiurile.

Invatati cateva cuvinte in limba araba si nu va fie teama sa le folositi, veti avea o surpriza deosebita asistand la bucuria localnicilor cu care interactionati.

Cand negociati ceva, pastrati-va calmul, fiti rezonabili, politicosi si zambiti. Negocierea in bazar trebuie privita ca o distractie.

Cumparati produse fabricate local, in acest fel sustineti artizanii iar traditia in aceasta tara este pastrata si prin contributia dumneavoastra.

Foarte important! Intotdeauna solicitati acordul inainte de a face fotografii cu localnicii, chiar si cu copiii.

Ramadanul este considerata luna sfanta la musulmani, luna in care toti musulmanii tin post negru de la rasaritul soarelui si pana la apus. Desi non –musulmanilor nu le sunt impuse reguli in niciun fel, incercati sa nu mancati, beti sau fumati pe strada sau in zonele publice. Deasemnea daca va propuneti sa calatoriti in Tunisia in timpul Ramadanului, trebuie sa stiti ca marea majoritate a restaurantelor si a magazinelor sunt inchise in timpul zilei. Totusi restaurantele si cafenele din hoteluri sunt deschise si functioneaza normal. Ramadanul nu este o sarbatoare fixa, el are loc in fiecare an cu 11 zile inainte de cel din anul precedent, astfel pentru a fi siguri, va recomandam sa intrebati agentul dvs referitor la perioada din anul in curs.

 

Restaurante recomandate in Tunisia

Tunis: Dar el Jeld; Dar Hamouda Pacha; The Symphony Gourmet Restaurant;

Sidi Bou Said: Dar Zarrouk; The Good Old Days;

Cartagina: Resto de Dido;

Insula Djerba: El Ferida; Dar Dhiafa;

Monastir: The Pirate;

Bizerte: Le Petit Mousse;

La Marsa: Les Coquillages;

Hammamet: Le Barberousse; La Rambla, Le Petite Pecheur 2;

 

Intrebari frecvente

Cum sunt Internetul si telefonia in Tunisia?

Orasele mari din Tunisia au acces la internet, in cafenele si lobby-urile hotelurilor iar in unele cazuri Wi-Fi gratuit poate fi acccesat in locuri publice. Totusi, nu toate hotelurile au conexiunea la interent foarte buna, iar in cazul in care calatoriti catre sud trebuie sa va asteptati la o conexiune foarte slaba.

In marea majoritate a locurilor in Tunsia, veti beneficia de conexiune foarte buna la reteaua de telefonie, cu exceptia unor locuri din zona de desert unde conexiunea este mai slaba sau inexistenta (doar in cazuri foarte rare).

Totusi avertizam calatorii ca tarifele de roaming in special pentru internet sunt extrem de ridicate, astfel pentru a evita aceste costuri, se poate achizitiona un numar tunisian care sa aiba inclus si trafic de internet. Pentru a alege cel mai bun pachet este recomandat sa discutati cu reprezentatntul dumneavoastra de turism local.

Cum sunt toaletele in Tunisia?

In orasele mari toaletele sunt moderne si nu ridica nici un fel de probleme. Totusi, odata ce parasiti orasele pentru zone mai indepartate, toaletele sunt de multe ori in stilul turcesc. Va recomadam sa aveti propriile produse de igienizare pe durata calatoriei in Tunisia.

Cat costa mancarea? Dar bautura?

Costul unei mese in Tunsia in restaurantele locale turistice ~ 7- 10Euro/persoana.

In restaurantele de tip fast food costul unui pranz este de aproximativ 6-10 Euro/persoana.

In restaurantele a la carte, costul unui pranz intre 15 eur- 30 eur/persoana.

Sticla cu apa 0.5 Euro

Ceai/cafea ~ 1 -2 euro

Bere ~ 4 Euro

Pot folosi cardul de credit in Tunisia?

Marea majoritate a hotelurilor si magazinelor mari accepta plata cu cardul, insa in cazul magazinelor mici, cele mai multe accepta doar cash.

Unde gasesc bancomate in Tunisia?

In aeroport, in hotelurile sau in imediata apropiere a acestora din orasele mari, la orice banca. In orasele de langa desert, uitlizarea ATM-ului este realtiv riscanta datorita nispului ce patrunde in ATM si care poate deregla aparatul in asa fel incat acesta va poate bloca cardul.

Cum sunt hotelurile in Tunisia?

In Tunisia hotelurile au stiluri diferite unul fata de celalat. In functie de zona in care se afla, proprietarii au construit hoteluri adaptate specificului arhitectural al zonei. Astfel, in capitala multe hoteluri sunt decorate in stilul oriental, in statiunile de pe coasta, hotelurile sunt decorate atat oriental cat si modern, iar in zonele de desert hotelurile sunt decorate in stilul vechilor locuinte traditionale. Chiar si asa, in functie de categoria din care fac parte, hotelurile dispun de facilitatile obligatorii stipulate de Oficiul de Turism Tunisian pentru categoria respectiva.

Alegerea hotelului sau hotelurilor in Tunisia este o tema relativ dificila datoriata varietatii foarte mari de care dispune aceasta tara. Totusi, ce este de retinut pentru ca o calatorie sa fie confortabila, intodeauna alegeti hoteluri cu o stea mai sus decat ati achizitiona in mod normal.

Siguranta

Pentru informatii oficiale actualizate despre starea de siguranta in Tunisia va recomandam sa accesati periodic site-ul MAE.

Dupa anul 2011 cand a avut loc revolutia Iasomiei, din cauza miscarilor de strada ce au avut loc in urmatorii ani si a celor doua atentate de la Muzeul Bardo si hotelul Imperial Marhaba din Port el Kantaoui, Tunisia a fost trecuta de catre europeni in lista destinatiilor de calatorie de evitat.

Datorita eforturilor extraordinare ale autoritatilor de a intari securitatea in Tunisia, incepand cu anul 2016 Tunisia a reintrat in circuitul tarilor turistice si a vazut cresteri in numarul de turisti straini, iar in 2017 numarul acestora s-a dublat. Datorita contractelor semnate cu companiile de turism din Europa, anul 2018 se preconizeaza a fi anul in care turismul va reveni in aceasta tara la capacitate maxima.

In zonele turistice, de pe litoral, desi statul tunisian a detasat un numar foarte mare de politisti si cadre ale armatei, turistilor straini le este recomandat sa fie atenti la infractiunile minore si inselatorie, hoti de buzunare sau diferite situatii in care localnicii incearca sa va ofere servicii la costuri foarte mari.

Una dintre situatiile cele mai des intalnite sunt persoanele care se recomanda drept ghizi locali si care va propun sa va insoteasca pe durata unei zile pentru a va arata diferite obiective. In general acestia asteapta un bacsis considerabil daca nu chiar o plata negociata sau nu de la inceput, urmand ca la final sa va ceara o suma foarte mare. Un simplu “ nu multumesc”, fie ca in engleza sau chiar in limba locala (La Shukran) este suficient pentru a refuza aceste oferte.

Daca doriti sa achizitionati produse locale sau bijuterii trebuie sa fiti foarte prudenti deoarece sunt nenumarate cazuri de inselatorie, mai ales in cazul bijuteriilor sau a lucurilor de valoare.

Copii sunt foarte bine primiti in Tunisia, si nu exista cazuri de copii rapiti. Din contra, tunisienii adulti iubesc copii si de cele mai multe ori situatii in care pe strada o persoana adulta saruta sau imbratiseaza un copil strain sunt foarte frecvente, fiind parte din cultura tunsiana.

In zonele din interiorul tarii, este recomandat sa calatoriti doar impreuna cu un grup si insotiti de un ghid local tunisian. In aceste excursii se recomada sa nu va separati de grup si sa nu parasiti zonele turistice sau hotelul.

Este recomandat ca bunurile personale sa nu fie purtate in genti sau rucsacuri mari, ci in borsete sau buzunare interioare. De asemenea, lasati acasa bijuteriile de valoare sau alte bunuri foarte scumpe ce ar atrage atentia precum: bijuterii, telefoane sau camere foto si video foarte scumpe.

 

Sanatate

O excursie in Tunisia poate fi pe alocuri extenuanta, deoarece aceasta tara desi extraordinar de frumoasa, poate fi solicitanta. In cadrul unei vizite va puteti astepta la urmatorii factori de disconfort:

  • Temperaturi oscilante: de la 13 grade dimineata la 24-25 ziua iarna si temperaturi de peste 45°C vara;
  • Vant puternic in zonele de desert;
  • Soare foarte puternic;
  • Distante lungi parcurse cu autocarul, desi caracterul turistic al excursiilor include opriri dese (1h 30 min - 2 h) in anumite zile distantele pot fi si de aproximativ 500 de kilomertri ~ 8 -9 ore de mers cu autocarul.
  • Daca vizitati Tunisia intre lunile mai - octombrie, deshidratarea poate fi un alt factor de risc. Pentru a preveni acest lucru recomandam consumul a cel putin 2-3 litri de apa zilnic.

S-a demonstrat faptul ca persoanele bolnave de astm, sufera (mai mult sau mai putin) la contactul cu nisipul foarte fin din Desertul Sahara. Din acest motiv este obligatoriu, daca suferiti de aceasta afectiune, sa aveti la dumneavoastra medicamentatia prescrisa de doctor, deoarece in sudul Tunisiei astfel de medicamente se gasesc foarte rar sau deloc.

Apa in Tunisia este potabila, insa este recomandat ca pe durata calatoriei sa consumati apa imbuteliata deoarece apa de la robinet poate contine elemente chimice in canitati diferite decat cele obisnuite de acasa, astfel pentru persoanele mai sensibile consumul de apa de la robinet poate genera una-doua zile de disconfort.

Tunis

tunis tunisia

Cu fosta denumire de Tynes, orasul Tunis a fost fost fondat de fenicieni in secolul IX i.e.n si a fost mult timp in umbra altor mari orase din aceasta zona precum Cartagina, Kairouan si Monastir.

Orasul poseda o lunga si bogata istorie, unde cladirile coloniale sunt asezate langa cladiri mai mici si mult mai vechi. Orasul vechi detine un numar foarte mare de piete cu specific precum Souk El Attarine, piata de parfumuri si mestesuguri locale si Souk Birkra, piata de aur. In plus, aici puteti gasi o colectie impresionata de cladiri cu incarcatura istorica precum Biblioteca Nationala, construita in anul 1813, Moscheea Sidi Youssef, construita in secolul XVII , Moscheea El Zeitouna,  Muzeul National de Arta Islamica, Muzeul National Bardo, Catedrala St. Vincent de Paul si Opera din Tunis.

In anul 1956, odata cu declararea independentei, Tunisul devine capitala tarii si alte edificii au fost adaugate peisajului urban, ceea ce a dus la un mix intre orasul vechi si cel nou.

Astazi orasul este situat pe malul golfului Tunis ce are iesire la Marea Mediterana avand o populatie de aproximativ 2,4 milioane de locuitori si este intr-o continua crestere.

Muzeul Bardo

Muzeul Bardo este cel mai vechi si mai important muzeu din Tunisia. Mii de obiecte provenite din sapaturi efectuate pe tot teritoriul Tunisiei in secolele XIX si XX sunt expuse aici. Acestea sunt impartite in compartimente in aproximativ cincizeci de camere si galerii, ilustrand diferitele etape ale istoriei acestei, pornind de la preistorie si pana la mijlocul secolului trecut. Printre exponatele importante ale muzeului Bardo se mai numara si Hermaion el Guettar, un altar ce dateaza din perioada musteriana ( 40.000 de ani i.e.n) considerat ca fiind una dintre cele mai timpuri forme de exprimare spirituala umana.

Catedrala Sf. Vincent de Paul

Catedrala Sf. Vincent de Paul este o biserica romano- catolica situate in Tunis. Constructia catedralei a inceput in anul 1893 si a fost inaugurata in seara de Craciun a anului 1897. Din punct de vedere al arhitecturii aceasta imbina armonios sitlul neo-bizantin, stilul gotic si stilul maur. Cu un interval orar bine stabilit, catedrala se poate vizita fara nici o taxa.

Teatrul Municipal Tunis

Teatrul Municipal Tunis este principalul teatru al Tunisiei si este cel mai renumit din Tunisia moderna. Construit in stilul Art Nouveau pe bulevardul Habib Bourguiba, cladirea a fost inaugurata in perioada protectoratului francez, in anul 1902, fiind mai apoi numita Cazinoul Municipal din Tunis.

In cei peste 100 de ani de la deschiderea sa Teatrul Municipal din Tunis a gazduit pe scenele sale artisti din scena tunisiana dar si cea international si este astazi un simbol al culturii dar si al arhitecturii coloniale.

Sidi Bou Said

sidi bou said tunisia

Sidi Bou Said este un orasel pitoresc situat in apopiere de Tunis.

Incarcat de istorie si spiritualitate si o rascruce a artistilor si scriitorilor, orasul face parte din lista cele mai frumoase orase din lume. Initial un loc de pelerinaj pentru cei care doreau sa viziteze mormantul sfantului cu acelasi nume, ce a trait aici in secolul XII, Sidi Bou Said este situat in varful unei pante abrupte cu vedere catre Golful Tunis.

Intregul orasel este pur si simplu ametitor, cu locuinte pictate in culorile mediteraneene alb si albastru si cu flori sau copaci de bougainvillea de toate culorile. Acesta este poate motivul pentru care foarte multi artisti s-au stabilit aici. Odata ajuns aici, stradutele fermecatoare pietruite si impanzite de magazine, restaurante si cafenele, cuceresc pe loc fiecare calator.

Unul dintre punctele de atractie ale orasului este muzeul Dar Ennejma Ezzahra, fosta resedinta construita de Baronul d’Erlanger care si-a parasit tara natala si cariera in finante pentru a deveni un artist si un protector al artei de pe aceste meleaguri.

O alta atractie a orasului este cafeneaua Café des Delices. Cu fosta denumire de Café Sidi Chabaane, si construita in anii ’60 cafeneaua isi schimba numele in Café des Delices dupa aparitia cantecului cu acelasi nume cantat de Patrick Bruel. Un loc al intalnirilor dar si un loc ce atrage artistii ca un magnet datorita peisajelor incantatoare asupra golfului Tunis cafeneaua este astazi unul dintre punctele must see ale orasului.

Hammamet

hammamet tunisia

Mai mult decat o statiune turistica majora de pe coasta Tunisiana, Hammamet este un oras mic cu farmec traditional, ce incepe de la plajele cu nisip alb si apa turcoaz si continua cu obsesia locuitorilor pentru iasomie ce se gaseste in toate colturile orasului. Case din secolele trecute inconjurate de ziduri albe peste care cresc atat de popularii arbori de buganville sunt elementele principale din care este format peisajul orasului.

Unul dintre punctele de atractie ale orasului este Medina Hammamet, sau orasul vechi, ale carei ziduri de aparare au fost construite in secolul XIII.

Istoria moderna a orasului incepe in anii ’20 in timpul protectoratului francez cand un miliardar roman pe numele sau George Sebastian, a ales sa locuiasca la Hammamet, unde a construit o superba vila pe malul Marii Mediterane.

O data cu independenta Tunisiei fata de Franta, statul Tunisian a profitat de notorietatea orasului Hammamet si a inceput dezvoltarea sa in directia turismului.

La marginea sudica a orasului, in anii ’90 a inceput constructia statiunii Yasmin Hammamet, un resort exclusiv turistic in care marea majoritate a caldirilor sunt hoteluri, magazine, restaurante si cafenele. In ultimii cativa ani cluburile private de pe plajele Hammametului sunt la mare cautare. Un centru comercial impresionant ce poarta denumirea de Medina Yasmine Hammamet, Portul Turistic si parcul de de distractii Chartage Land sunt principalele atractii ale statiunii pe langa frumoasele sale plaje.

Djerba

djerba tunisia

Cea mai mare dintre cele 9 insule ale Tunisiei, si fiind descrisa ca Insula Fericita sau Insula Viselor, Djerba i- a fermecat inca din timpuri stravechi pe toti cei care s-au aventurat sa o viziteze. Situata in Golful Syrta Mica este un paradis pentru cei care cauta liniste, plaje intinse cu nisip fin si o clima mediteraneana.

Peste trei sute de moschei impodobesc peisajul insulei, atat in zonele aglomerate cat si in cele in care densitatea populatiei este foarte redusa.

Desi turismul este una din activitatile importante ale insulei, agricultura si mestesugurile sunt principalele surse de venit ale locuitorilor.

Atractiile principale ale insulei sunt Muzeul Patrimoniului Guellala- un muzeu al traditiilor specifice locuitorilor insulei, cu obiecte donate de locuitori si Fortul Borj El K'bir, in traducere Fortul Mare, cunoscut si cu denumirea de Fortul Ghazi Mustapha care este o fortareata construita in anul 1289 de catre Roger de Loria, amiral al Aragonului si Siciliei, ce a folosit o structura deja existenta construita in perioada romana.

Bazarul sau piata din Houmt Souk este asezata in centrul orasului si ofera vizitatorilor posibilitatea sa rataceasca pe stadute pline cu magazine cu produse locale dar si sa serveasca masa sau sa serveasca o cafea intr-o atmosfera insulara total diferita de orice bazar.

Parcul Djerba Explore, este o zona turistica cu magazine, restaurante si cafenele dar ce gazduieste un mic muzeu de arta, un parc zoologic cu crocodili si un parc al traditiilor.

Cartagina

cartagina tunisia

Dupa mai multe secole in care s-a aflat mai intai sub controlul fenicienilor iar mai apoi al romanilor orasul Cartagina a fost abandonat.

Abia in secolul XIX, odata cu instaurarea protectoratului francez orasul a inceput sa renasca. Pasionatii de arheologie instariti ce trimiteau obiectele descoperite in Franta, pentru ca mai apoi statul sa intervina si sa inceapa restaurarile unora dintre monumente.

In zilele noastre, ca o revansa parca importiva tuturor care au dezmembrat bucata cu bucata orasul antic, locuitorii instariti ai Tunsiei au transformat Cartagina, situata la o distanta de 15 kilometri de Tunis, intr-o zona rezidentiala ce infloreste zi de zi. Vizitatorii initial vor observa minunatele vile ridicate pe malul marii si Palatul Prezidential, inainte de a ajunge fie pe acropola orasului unde inca, desi surprinzator, se afla multe dintre ramasitele Cartaginei feniciene si romane si de unde se poate zari locul in care se aflau porturile punice.

Una dintre cele mai vizitate locatii este situl unde se afla baile publice romane, Termele lui Antoniu. Aici valuri de turisti iau cu asalt zi de zi subsolurile fostelor bai publice, considerate la vremea respectiva una dintre cele mai indrasnete lucrari din Africa romana.

Alte vestigii precum amfiteatrul, Templul Tophet si cisternele La Malga sunt obiective mai putin vizitate, insa demne de atentia oricarui pasionat de istorie.

Nabeul

nabeul tunisia

Un promontoriu indreptat catre Sicilia, regiunea Cap Bon, este o vasta gradina unde portocalii si lamaii infloresc in mijlocul iernii, iar plajele sale cu nisip fin sunt printre cele mai frumoase din Tunisia. Orasul principal al regiunii, Nabeul este renumit pentru obiectele de ceramica, covoare si esente de flori.

Fiind capitala provinciei dar si cel mai mare centru de ceramica din Tunisia, orasul in timpul zilei este un furnicar de oameni, turisti dar si localnici veniti din toata zona Cap Bon.

Mai mic din punct de vedere turistic decat Hammamet, orasul ofera totusi pe langa cateva optiuni foarte bune de hoteluri, si cateva unitati mai mici, situate pe stradutele populate ce duc catre plaja. Aici exista si o piata de suveniruri ce traditional era deschisa doar in zilele de vineri. Astazi insa devine foarte activa si aglomerata in zilele de vineri dar este deschisa in toate zilele saptamanii.

Zona dintre Nabeul si Hammamet ce se intinde pe malul marii pe cativa kilometri este a devenit in ultimul timp un magnet datorita deschiderii unor restaurante pitoresti cu specific pescaresc.

Tabarka

tabarka tunisia

Tabarka este un orasel linistit de coasta, cu un fort Genovez foarte vechi care pazeste si astazi o linie curbata de nisip alb si este recunoscut pe plan local ca si oras al muzicii.

De la festivale de muzica jazz pana la muzica Rai, o fuziune algeriana de muzica pop si traditionala, sau la sunete latine, toate rasuna in oras in lunile de vara.

Visul oricariui pasionat de istorie orasul poarta urmele clare ale unui trecut in care era una din sursele principale de marmura pentru imperiul roman.

Astazi economia orasului este bazata pe agricultura si pescuit, cu o particularitate deoarece in apropirea orasului se afla o padure de arbori de pluta singura de pe intreg teritoriul tarii.

Desi un orasel in comparatie cu alte locatii din Tunisia, si cu doar cateva hoteluri, Tabarka este renumita in lumea iubitorilor de scufundari dar si datorita aerului foarte pitoresc si linistii ce parca inconjoara orasul in orice moment al zilei sau perioada a anului. Plajele sale retrase si linistite dar cu o apa de culoarea turcoazului contrasteaza cu culorile alb si rosu, tipice locuintelor.

Bizerte

bizerte tunisia

Desi astazi Bizerte este un oras industrial, orasul vechi, medina, ce este situata de-a lungul unui canal ce comunica cu marea, ramane neatins de activitatea si agitatia din portul industrial.

Pastrand urme ale unui trecut plin de bogatie, portul vechi este inca folosit de pescari si in jurul acestuia stradutele din medina sunt un bazar autentic unde vizitatorii si localnicii deopotriva gasesc obiecte lucrate manual dar si antichitati.

Strazile sunt numite dupa mestesugurile pe care le au sau le aveau pe vremuri locuitorii precum strada armurierilor, strada fierarilor, strada tamplarilor etc. Medina din Bizerte este un loc in care trebuie sa te ratacesti pentru a simti cu adevarat farmecul local mai ales ca aceasta spre deosebire de alte medine din Tunisia nu a fost renovata recent si astfel poarta inca un parfum exotic si oriental.

Construita in secolul XVII, Fortareata Kasbah ofera vizitatorilor o priveliste foarte frumoasa asupra zonei vechi a orasului si portului vechi, ce este legat printr-un canal de portul mare al orasului. Construit de catre fenicieni acesta leaga lacul Bizerte de mare si a fost timp de secole motorul economiei orasului.

Un al doilea fort, Fort d’Espagne a fost ridicat intre anii 1570 si 1573, in timpul in care Bizerte era sub stapanirea piratilor. Fortul a fost construit pentru a proteja orasul de atacurile flotei Spaniole.

Sousse si Port El Kantaoui

Dupa Tunis si Sfax, Sousse este al treilea oras ca marime din Tunisia si indeplineste functii multiple, atat ca si capitala a regiunii Sahel, ca port pescaresc si turistic, dar si ca un centru universitar si turistic. Datorita pozitiei sale strategice si astfel a istoriei foarte incarcate, orasul poarta astazi marturii ale vremurilor nesigure pe care le-a petrecut de-a lungul secolelor.

Vizitatorii pot admira azi Medina, sau orasul vechi inconjurat de ziduri de aparare, Marea moschee din Sousse, ce a fost inclusa pe lista monumentelor protejate UNESCO, Ribatul, o fortareata construita in secolul VIII dar si Muzeul de Arheologie din Sousse.

La cativa kilometri nord de Sousse se afla resortul turistic Port El Kantaoui. Aici portul turistic fermecator impanzit de magazine, cafenele si restaurante de jur impreujur este punctul de atractie central al intregii statiuni.

El Djem

Declarat Patrimoniu UNESCO in anul 1979, amfiteatrul de la El Djem este un monument unic in Africa datorita modului in care a fost construit. Spre deosebire de alte constructii de acest gen ce au fost sapate intr-un deal, acesta este construit pe un teren plat si sustinut de un sistem complex de arcade. Astazi El Djem este considerat unul dintre cele mai reusite exemple de arhitectura romana a unui amfiteatru si are o valoare aproape egala cu cea a Coloseumului de la Roma.

Monastir si Skanes

monastir tunisia

Dispunand de un aeroport international, orasul Monastir este poarta unui numar foarte mare de turisti catre Tunisia.

Cu plaje minunate, monumente istorice si un frumos port, impreuna cu statiunea turistica Skanes, Monastir este considerat una dintre importantele destinatii turistice ale Tunsiei.

Ruinele orasului vechi, locuit in perioada cartagineza si romana, ce purta denumirea de Ruspina, sunt situate la doar 5 kilometri distanta. Importanta orasului Monastir a crescut in acea perioada pana intr-acolo incat in secolul XI devine al doilea oras ca importanta religioasa din zona si loc de pelerinaj.

Ca marturie ale acelor vremuri, Fortul din Monastir pazeste in continuare apele Marii Mediterane, fiind o constructie splendida, ce se intainde pe 5000 de metri patrati.

Kairouan

kairouan tunisia

Localizat in centrul Tunisiei, la o distanta aproape egala de munti si mare, Kairouan este cel mai vechi oras arabo-musulman din Magreb. Construit in anul 670 de catre conducatorul Okba Ibn Nafa, orasul este considerat al patrulea oras sfant in Islam dupa Mecca, Medina si Ierusalim.

Medina cuprinde intre zidurile ei Marea Moschee Okba, ce a servit ca insipiratie pentru alte moschei construite in zona Magrebului. Aceasta a fost construita initial in anul 671 si refacuta in cateva randuri pentru a ajunge la forma finala in secolul IX e.n. Minaretul ce poate fi zarit aproape din orice colt al orasului are 31.5 metri inaltime si 129 de trepte.

Bazinele Aglabide, o alta atractie a orasului, au fost construite in secolul IX e.n, de catre Abu Ibrahim Ahmed, cu scopul de a acumula apa de ploaie avand in acelasi timp functia de rezervor pentru apeductul care aproviziona orasul.

In zilele noastre Kairouan este un oras ce reuseste sa pastreze o nota conservativa si o relatie rece cu lumea din exterior. Linistea de aici absoarbe parca galagia sutelor de autocare pline de turisti, lasand impresia unui oras religios in adevaratul sens al cuvantului.

Sfax

sfax tunisia

In present orasul Sfax este cel mai mare centru comercial si  industrial al Tunisiei si locul unde sunt transportati si prelucrati fosfatii din regiunea de sud a tarii.

Al doilea oras ca marime din Tunisia, Sfax este un oras cu peste 500.000 de locuitori si un oras modern, unde datorita specificului orasului s-au stabilit multi oameni de afaceri europeni. Orasul Sfax nu este un oras turistic, desi are cateva hoteluri si restaurante bune, acestea sunt mai degraba orientate catre mediul de afaceri. Rezultatul este ca orasul Sfax este mai ieftin decat alte orase ale Tunisiei si un loc foarte bun pentru suveniruri, calitatea lor fiind un pic mai buna, acestea fiind indreptate pietei tunisiene.

Gabes

gabes tunisia

Orasul Gabes este un oras important din sudul Tunisiei. Situat pe o oaza mediteraneana, de-a lungul Golfului Gabes, orasul isi are asezarea la gura de varsare a raului cu acelasi nume, care este sursa de apa a orasului.

Pentru turisti cea mai mare atractie a orasului este piata de condimente unde comerciantii vand toate tipurile de condimente alimentare dar si tratamente naturiste precum renumita henna.

Matmata

matmata tunisia

Matmata este un sat berber din sudul Tunisiei recunoscut pentru locuintele sapate in pamant. In realitate toate asezarile berbere au constructii adaptate la mediul unde acestia traiesc. Unele sunt construite in munte asa cum se poate observa la Cheneni sau la Toujane altele precum Ksar-urile din sud sunt incaperi asezate una peste alta dispuse in semicerc.

Ce au in comun toate locuintele berbere printre care si cele troglodite de la Matmata, sunt conditiile pe care acestea le creaza din punct de vedere al temperaturii. Ele pastreaza o temperature suportabila atat vara cand afara sunt peste 40 de grade cat si iarna cand temperaturile pot scadea sub 0 grade.

Zona Matmata este mai este recunoscuta si pentru peisajul selenar ce l-a atras pe regizorul George Lucas si l-a determinat sa filmeze aici o parte din filmul Star Wars. In prezent, locatia unei scene din film a fost transformata in restaurant iar turistii pot servi masa aici inconjurati de diferite decoruri din film.

Chenini

chenini tunisia

De cand Tunisia a fost declarata destinatie turistica in anii ’60 mii de turisti au vizitat satul Chenini si pentru oricine nu a fost aici este suficienta o fotografie pentru a le captiva atentia.

Acest sat pitoresc berber este unul din numeroasele sate specifice sudului Tunisiei, insa acesta in mod special este interesant deoarece locuitorii de aici si-au sapat in munte locuintele, acestea avand un usor aspect de pestera datorita specificului stancos.

Acesta este tinutul Tataouine, locul de unde George Lucas si-a luat inspiratia pentru filmele Star Wars.

Douz

Situat in zona de sud a Tunisiei, intre Desertul Sahara si lacul sarat secat Chtt el Djerid, orasul Douz a fost considerat de multi un ultim avampost al civilizatiei in fata Marelui Erg Oriental.

Din orice parte ar sosi vizitatorii ce ajung aici intr-o zi fierbinte de vara vor strabate peisajul parca adormit, compus din stradutele inguste, de multe ori acoperite de nisip cu case mici insirate de-a lungul acestora.

Pe masura ce vor inainta vor strabate oaza de palmieri pentru a ajunge in fata marii de nisip ce sta parca in asteptare la marginea orasului.

La prima vedere si imbatati de idea unei plimbari cu camila pe dunele de nisip, marea majoritate nici nu vor observa orasul, insa o data cu lasarea serii, temperaturile scad si locuitorii orasului parca prind din nou viata. Cafenelele de pe langa piata centrala se umplu, magazinele si restaurantele se redeschid si orasul devine vibrant si prietenos cum doar un oras de langa desert poate sa fie.

Tozeur

tozeur tunisia

Cel mai mare oras din sudul Tunsiei, Tozeur este la o lume distanta de statiunile de pe coasta cum ar fi Hammamet sau Sousse. Cu o medina deosebita datorita arhitecturii specifice acestei zone si cu o oaza de palmieri imensa ce cresteaza o bucata verde in mijlocul desertului, orasul nu este doar o baza pentru explorare a sudului tunisian ci si o destinatie in sine ce tine ocupati cateva zile si cei mai pretentiosi turisti.

Medina sau orasul vechi este punctul de atractie cel mai important din Tozeur. Aici casele inghesuite pe stradute ce permit soarelui cat mai putin sa intre, au fatade decorative facute din caramizi, o tehnica specifica sudului Tunisian. Foarte fecvent etajele superioare ale caselor se extind de-a lungul strazii pentru a se uni cu casele de pe celalata parte, formand astfel pasaje acoperite intre gospodarii  si oferind locuitorilor adapost in fata soarelui foarte aspru.

Parcul National Ichkeul

parcul national ichkeul tunisia

Parcul National Ichkeul este situat la 35 kilometri de orasul Bizerte si este declarat Patrimoniu UNESCO incepand cu anul 1980 si se intinde pe 12 600 de hectare. Situat in jurul unui lac mare cu apa dulce, parcul poseda o mare diversitate de habitate cu o fauna si flora foarte bogata de peste 200 de specii de animale si peste 500 de specii de plante.

Lacul Ichkeul este ultimul mare lac de apa dulce dintr-un lant de astfel de lacuri, ce se intaindea pe vremuri pe toata lungimea Africii de Nord. Cea mai buna perioada pentru vizite sunt lunile de iarna cand vizitatorii pot observa pasarile migratoare pecum rate, gaste, berze dar si pasari flamingo.

Chott el Djerid

chott el djerid tunisia

Chott el Djerid este un lac sarat de sezon, complet uscat pentru cea mai mare parte a anului ce in timpul sezonului ploios se umple cu apa. Suprafata sa coapta de soare in timpul verii este compusa dintr-o crusta tare de sare ce pe alocuri se coloreaza datorita mineralelor in culori precum verde, albastru sau rosu.

Situat in sudul Tunisiei in apropiere de granita cu Algeria, Chott El Djerid s-a format cu mii de ani in urma prin retragerea Marii Mediterane si masoara aproximativ 5000 km² fiind cel mai mare lac sarat secat din Nordul Africii.

Inconjurat de munti pe o parte si oaze de palmieri in celalata parte, astazi Chott-ul poate fi traversat foarte usor datorita drumului modern construit in anul 1977 ce leaga orasul Kebili de orasul Tozeur.

Cele mai interesante momente ale zilei pentru a vizita Chott El Djerid sunt fie dimineata la rasaritul soarelui fie in zilele foarte calduroase de vara la amiaza cand pe suprafata lacului poate fi observat mirajul.

Situri arheologice

situri arheologice tunisia

Dougga

Dougga este situat la aproximativ 115 kilometri de Tunis si este poate cel mai bine conservat sit arheologic din Africa de Nord, ce inglobeaza 3 civilizatii: punica, romana si bizantina. Totusi, cele mai bine pastrate monumente sunt cele din perioada romana precum temple, capitoliul ce este conservat in intregime, teatrul, forumul, baile publice si locuintele.

Sbeitla

Sbeitla isi pastreaza faima atat datorita prosperitatii de care s-a bucurat in antichitate cat si din cauza sfasitului tragic pe care l-a suferit in secolul VII, fiind locul primei batalii importante dintre bizantini si arabi. In prezent situl arheologic Sbeitla este foarte bine conservat, insa nu este o destinatie turistica la fel de populara precum alte situri din Tunisia.

Bulla Regia

Bulla Regia este unic printre numeroasele situri arheologice romane din Tunisia, deoarece a fost construit sub pamant. Cercetatorii au emis ipoteza ca locuintele au fost construite in acest fel pentru a atenua caldura intensa. Cele mai multe dintre mozaicurile ce ornau podelele locuintelor romane au ramas in sit, iar in prezent vizitatorii pot admira imaginile policrome elaborate in contextul original.

Thuburbo Majus

Desi la Thuburbo Majus nu exista monumente sau edificii restaurate pe deplin, vizitatorii pot vedea indeaproape cum aratau alte situri din Tunisia la momentul descoperirii lor, inainte de a fi restaurate, ceea ce aduce un plus de inters pentru persoanele pasionate mai ales ca aceste ramasite din forum, amfiteatru, temple si bai, case si alte edifcii sunt foarte bine conservate.

Haidra

Unul dintre cele mai mari si impunatoare situri din Tunisia, fostul oras Ammaedara este situat in zona de vest a tarii la 250 de km de capitala. Desi extrem de rar vizitat si de regula doar de arheologi sau persoane cu inters in dezvoltarea si restaurarea sit-ului, cei care totusi ajung aici sunt de multe ori impresionati de imaginile aproape ireale de la Haidra, cladiri frumoase foarte bine conservate din diferite perioade precum cea romana si bizantina, mausolee fascinante si arcuri de triumf.

Kerkuane

Orasul punic Kerkuane, aflat in varful Capului Bon, pe o stanca inalta ce domina marea este o marturie exceptionala a modului de organizare a unui oras antic feniciano-punic. Situl este pozitionat intr-o zona foarte accesibila, la doar 130 de kilometri distanta de capitala tarii. Pe langa toate elementele importante, pozitia sa de pe malul marii este un plus pentru care orice vizitator al Tunisiei ar trebui sa ajunga aici.

Parteneri