Egipt

Egipt
4.6 - 5 votes

Oferte Egipt – Despre Egipt

Cu o istorie fascinanta, ce a dat nastere uneia dintre cele mai marete civilizatii din istoria omenirii, Egipt este cea mai veche destinatie de calatorie din lume. Templele si piramidele sale au captat curiozitatea si imaginatia calatorilor de mii de ani.

Marea majoritatea a calatorilor ce ajung pe aceste meleaguri vin pentru a vizita monumentele antice, insa Egiptul are si o multime de atractii naturale. Coasta Marii Rosii este cunoscuta pentru recifele de corali si statiunile infloritoare si pline de viata. Egiptul combina bogatia zonei Nilului cu parti din desertul Sahara, dar si cu podisurile si muntii din Peninsula Sinai. Aceasta din urma este renumita pentru peisajele spectaculoase, plaje intinse si pentru importanta biblica a Muntelui Sinai.

Egipt constituie o atractie permanenta pentru pasionatii de istorie antica, fiind o sursa abundenta de enigme, legende si informatii surprinzatoare. Intraga istorie a tarii a este influentata de Nil, fluviul ce a jucat dintotdeauna un rol extrem de important pentru egipteni. Deoarece ploile sunt aproape absente in Egipt, recoltele depindeau de fluviu, iar ocupatiile localnicilor au fost strans legate de acesta.

Istoria Egiptului antic este marcata de mai multe perioade care apartin dinastiei faraonilor: Regatul Vechi incepand cu Menes, care a intemeiat capitala la Memphis, Regatul Mijlociu si Regatul Nou. Istoricii considera ca perioada care face parte din Regatul Vechi reprezinta nivelul maxim de dezvoltare. Marile Piramide de la Giza, pe malul vestic al Nilului, le-au asigurat o faima eterna lui Keops, Kefren si Mikerinos. Acesti regi au domnit intr-o perioada de mare rafinament, o era aristocratica ce a vazut cresterea productivitatii in toate domeniile.

In Cairo si orasele turistice se poate observa generozitatea comerciantilor care folosesc “arta targuielii” in bazarele care se intind de-a lungul si de-a latul oraselor si de unde se pot cumpara  de la haine si obiecte de artizanat pana la bijuterii din aur si argint lucrate cu migala.

Bucura-te de apa, soare si nisip intr-un sejur in statiunile de la Marea Rosie.

Viziteaza mormintele faraonilor Noului Regat din Valea Regilor.

Admira una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Piramidele din Giza.

Exploreaza Luxor, considerat cel mai mare muzeu in aer liber din lume.

Afla mai multe despre istoria Egiptului antic vizitand Muzeul Egiptean din Cairo.

Viziteaza Marsa Allam, locatia ideala pentru snorkeling si scufundari.

Verile sunt fierbinti si uscate in partea de sus a Egiptului, umede in delta si de-alungul coastei mediteraneene. Iernile sunt blande cu putine ploi, zilele sunt insorite si luminoase si noptile reci. Intre sfarsitul lui martie si mijlocul lunii mai pot fi furtuni de nisip sporadice.

Intrucat majoritatea atractiilor antice sunt in desert, cele mai potrivite perioade pentru excursii in Egipt sunt din octombrie pana in aprilie inclusiv.

Impact cultural

Cultura Egiptului este un amestec unic de antichitate si modernitate. Egiptenii sunt foarte mandri de mostenirea lor veche, temple si situri, arta impresionanta si arhitectura unica.

La fel ca in antichitate, religia joaca un rol important in viata de zi cu zi. Muzeele și bisericile istorice pot fi gasite aproape peste tot in Egipt si servesc ca locuri de cult importante, precum si puncte de intalnire sociala.

Influenta culturii occidentale moderne este deosebit de evidenta in orasele mari, cum ar fi Cairo si Alexandria, cu televiziune, radio si internet, care aduc in Egipt influente in muzica, moda si literatura. In ciuda acestui fapt, Egiptul este puternic legat de traditie, familia ramanand o prioritate a egiptenilor. Loialitatea fata de familie, respectul fata de batrani ai onorarea stramosilor sunt semne ale vietii egiptene.

Diversitatea etnica

Populatia majoritara a Egiptului este formata din egipteni de origine araba, iar minoritatile etnice sunt beduinii din deserturile estice si din pensinsula Sinai si berberii din Oaza Siwa.

Limba oficial vorbita este araba, iar engleza si franceza de catre clasele educate.

Toleranta religioasa

Religia oficiala in Egipt este islamul, majoritatea populatiei fiind islamisti suniti, iar restul sunt crestini copti, formand o minoritate principala in zona Egiptului de sus. Coptii sunt o secta care s-a separat de biserica latina si cea bizantina in anul 451 d.Hr. Coptii au fost cei care au fondat primele manastiri din lume si traditia monarhala este o parte a credintei copte.

O mare parte din viata lor se învarte in jurul rugaciunii zilnice si a sarbatorilor religioase, Ramadan și Eid fiind cele mai importante evenimente din calendarul musulmanilor. De aceea trebuie sa adoptati un stil modest. Egiptul este o tara conservatoare si evitati aparitiile in haine extravagante pe strada sau in moschei, acestea insemnand un afront adus gazdelor. Este indicat ca femeile sa-si acopere bratele si umerii. De asemenea este recomandat sa nu purtati pantaloni scurti in afara statiunilor.

Travel tips

Imbracati-va modest si decent. Purtati haine ce acopera umerii si genunchii, in special cand intrati in moschei.

Respectati traditiile si obiceiurile.

Invatati cateva cuvinte in limba araba si nu va fie teama sa le folositi, veti avea o surpriza deosebita cand asistand la bucuria localnicilor cu care interactionati.

Cand negociati ceva, pastrati-va calmul, fiti rezoabili, politicosi si zambiti. Negocierea in bazar trebuie privita ca o distractie.

Cumparati produse fabricate local, in acest fel sustineti artizanii iar traditia in aceasta tara este pastrata si prin contributia dumneavoastra.

Foarte important! Intotdeauna solicitati acordul inainte de a face fotografii cu localnicii, chiar si cu copiii.

Daca inotati sau faceti scufundari nu incercati sa atingeti nimic cu mana, intrucat majoritatea pestilor sunt periculosi si evitati scaldatul nocturn. Nu rupeti coralii. Este recomandat sa purtati incaltaminte de plastic.

Cereti permisiunea si scoateti-va incaltamintea inainte de a intra intr-un lacas de cult.

Restaurante recomandate

CAIRO

Felfela

Sabaya

Esplanade Cafe Restaurant

Sequoia

HURGADA

Alexander

Gaucho Steakhouse

Upstairs Restaurant

The Smokery

The Grill

The Heaven Restaurant

El Halaka

Sofra

SHARM EL SHEIKH

La Fleur

L'entrecote Steak House

Caligula Hot Rock

ALEXANDRIA

Balbaa Village

Fish Market

Abd El Wahab Village

Hosny

White and Blue Restaurant

Intrebari frecvente

Cum este internetul in Egipt?

Accesul la Internet in Egipt este in crestere, internetul Wi-Fi in cafenele este din ce in ce mai frecvent folosit in orașele mari, in special in Cairo.

Pot folosi telefonul mobil pe durata calatoriei in Egipt?

Acoperirea retelei de telefonie mobila este buna in Egipt, in special in orasele mari. Este posibil ca reteaua sa nu fie disponibila in zone mai indepartate, mai ales daca calatoriti prin desert. Asigurati-va ca ati activat serviciul de roaming global cu operatorul dvs. de telefonie mobila inainte de a pleca acasa daca doriti sa utilizati telefonul mobil in timp ce va aflati in Egipt.

Cum sunt toaletele in Egipt?

Va trebui sa va adaptati la diferite standarde de igiena si salubritate in timp ce va aflati in Egipt. Toaleta standard este de multe ori in stilul turcesc, dar toaletele in stil occidental pot fi gasite in zonele turistice si hoteluri. Va recomadam sa aveti propriile produse de igienizare pe durata calatoriei.

Cum sunt preturile in Egipt?

Egiptul este un loc relativ ieftin de vizitat.

Iata la ce va puteti astepta in general sa platiti pentru:

Patiserie = 5 EGP

Cupa de cafea = 5 EGP

Bere = 10 EGP

Taxi de scurta calatorie = 10 EGP

Pot folosi cardul de credit in Egipt?

Majoritatea cardurilor de credit sunt acceptate in zonele turistice si in hoteluri mari, dar sunt acceptate mai putin de furnizorii mai mici din orasele indepartate si din mediul rural. Asigurati-va ca aveti suficienti bani pentru achizitii, deoarece cardurile de credit nu sunt intotdeauna o optiune in Egipt.

Gasesc ATM-uri in Egipt?

ATM-urile exista in orasele mari precum Cairo și Alexandria si se gasesc in si in apropierea centrelor comerciale, a zonelor turistice și a hotelurilor de 5 stele. ATM-urile sunt mult mai putin obisnuite in zonele rurale si in orasele mai mici, deci va sfatuim sa fiti pregatiti pentru acest lucru, daca nu aveti destui bani inainte de a pleca din oras.

Siguranta

Pentru informatii oficiale actualizate despre starea de siguranta in Egipt va recomandam sa accesati periodic site-ul MAE.

Intrebati si interesati-va la orice obiectiv turistic inainte de a face fotografii sau filme video. Realizarea de capturi foto sau video in anumite zone, fara acordul autoritatilor, poate duce la retinerea persoanei si confiscarea aparaturii. Dronele, elicopterele si aeromodelele cu telecomanda sunt interzise in Egipt.

In cazul in care veti circula cu taxiul aveti grija sa aiba placute de inmatriculare portocalii si numarul inscris pe portiera soferului. Soferii trebuie sa aiba permisul si numarul de identificare expus in bordul masinii, iar pretul se stabileste dinainte.

Sanatate

O excursie in Egipt poate fi pe alocuri extenuanta, deoarece aceasta tara desi are locuri extraordinar de interesante, poate fi solicitanta. In cadrul unei vizite va puteti astepta la urmatorii factori de disconfort:

  • Temperaturi oscilante: de la 13 grade dimineata la 21-25 ziua.
  • Vant puternic in desert.
  • Distantele sunt destul de lungi parcurse cu autocarul, nu se pot face opriri foarte dese pentru siguranta si locurile cu conditii decente sunt mai rare.
  • Daca vizitati Egiptul intre lunile mai - octombrie, deshidratarea poate fi un alt factor de risc. Pentru a preveni acest lucru recomandam consumul a cel putin 2-3 litri de apa zilnic.

Din aceste motive recomandam tuturor calatorilor sa fie intr-o stare de sanatate buna atunci cand opteaza pentru o excursie in Egipt.

Este recomandat ca pe durata calatoriei sa consumati apa imbuteliata deoarece apa de la robinet poate contine elemente chimice in canitati diferite decat cele obisnuite de acasa, astfel pentru persoanele mai sensibile consumul de apa de la robinet poate genera una - doua zile de disconfort.

Cairo

Cairo este un oras al contrastelor fiind o combinatie de stiluri intre modern si vechi, cu cladiri si moschei de o arhitectura deosebita, dar si constructii moderne.

In aglomeratia orasului principalele atractii sunt muzee, piete centenare, bazare si moschei. Orasul ofera un contrast interesant intre localnicii imbracati in costume traditionale si cladirile moderne cu mall-uri si restaurante si oameni de afaceri in costume.

Cea mai mare parte a orasului se intinde pe partea de est a Nilului unde se afla piata Tahrir, un loc cu numeroase atractii turistice. Aici se afla Muzeul Egiptean, unul dintre cele mai bogate muzee din lume care adaposteste comoara lui Tutankamon, statuia Anubis, moscheea Umar Makram, Muzeul Gayer Anderdn, moschea El Azhar si cea a sultanului Hassan.

Cairo fascineaza datorita arhitecturii sale islamice, datorita turnurilor sale care domina, orasul primind diverse nume, cel mai interesant fiind “Orasul cu 1000 de Minarete”.

La aproximativ 25 km de Cairo, la Giza se gasesc Piramidele si Sfinxul. Aici se pot vizita camerele regale ale celor 3 pramide: Keops, Kefren si Mykerinos.

Piramidele din Giza

Considerate una dintre cele 7 minuni ale lumii, Piramidele din Giza sunt uluitoare prin marimea lor. Piramidele adapostesc in interior mumiile faraonilor – in timpul ceremoniilor se puneau alimente, provizii de vanatoare si comori pentru viata de apoi a faraonilor.

Misterul piramidelor se mentine si in prezent insa este cert faptul ca rificarea acestora fiind o munca extrem de dificila. Fiecare bloc de piatra cantareste in medie aproximativ 2,5 tone si se presupune ca durata constructiei a fost de 20 ani. Cea mai inalta piramaida, „Marea piramida” este cea a lui Keops” avand 137m inaltime si laturi de 230m. Fiecare colt al sau este indreptat catre cele 4 puncte cardinale. Camera faraonului se afla chiar in mijloc. Mumia cat si comoara nu au fost gasite, presupunandu-se ca acestea au cazut prada jefuitorilor de morminte.

Sfinxul

Se presupune ca a fost construit in timpul domniei lui Kefren in urma cu 7000 – 10 000 ani si infatiseaza capul reprezentand inteligenta regelui conducator si trupul puternic al leului asociat cu simbolismul solar.

Din punct de vedere al perioadei de constructie, semnificatiei, modalitatii de construire, numarul de camere secrete si pozitia fata de pramide Sfinxul ramane invaluit in mister.

Sfinxul este pozitionat cu fata catre Soare deoarece conducatorii egipteni il venerau pe Ra. Locul constructiei este in zona Memphis, capitala si centru puterii Egiptului antic.

Luxor

Luxor se afla la aproximativ 675 km sud de Cairo, fiind considerat cel mai mare muzeu in aer liber din lume. Peisajul este impresionant, fiind completat de Nilul ce curge intre orasul modern si necropola situata pe malul de vest.

Cele mai importante atractii sunt reprezentate de templele Karnak si Luxor. Ambele au fost construite de-a lungul unor perioade indelungate si s-au extins din interior spre exterior. Ctitorii au construit sanctuarele pe locuri venerate secolele la rand, iar faraonii care au urmat au adaugat gradini, porti si alte constructii grandioase.

Valea Regilor

Dupa ce erau imbalsamati si mumificati, faraonii Noului Regat erau transportati intr-un cortegiu solemn catre Valea Regilor, o vale izolata din inima dealurilor Tebei. Impodobiti cu aur si bijuterii si inconjurati de comori si lucruri pe care le vor necesita in viata de apoi, acestia erau ingropati in morminte sapate in stanca.
De indata ce faraonii urcau la tron incepeau  sa-si construiasca mormintele, care erau destinate sa pastreze mumiile regale pentru eternitate.

Pe masura ce puterea conducatorului din dinastia XX scadea, mormintele au fost praduite de mesterii sau supraveghetorii care lucrasera la realizarea lor. La sfarsitul Noului Regat, pentru a le proteja, preotii au reingropat mumiile in ascunzatorile secrete din muntii inconjuratori, descoperite abia la jumatatea secolului XIX.

Exista cel putin 62 de morminte principale. In majoritatea mormintelor se afla coridoare lungi, elaborat decorate, ce duc printr-o serie de incaperi si usi catre arcada funerara. Tot aici se afla si mormantul lui Tutankhamon, scapat ca printr-un miracol de jefuitorii de morminte. Cea mai mare parte a comorii descoperite in interior se afla la Muzeul Egiptean din Cairo.

Barajul Aswan

Lacul de acumulare si barajul de la Aswan au insemnat o mare realizare inginereasca , intrucat datorita precipitatiilor foarte slabe era nevoie de un sistem de irigatii pentru dezvoltarea culturilor agricole din regiune.

Acesta a fost construit in apropierea primei cataracte a fluviului Nil, regland cursul fluviului si prevenind inundatiile. Astfel, culturile de bumbac, orez si productia agricola au cunoscut o mare crestere.

Abu Simbel

Abu Simbel este un complex arheologic format din doua temple cioplite direct in piatra in timpul lui Ramses al II-lea. Acesta este considerat cea mai frumoasa constructie ridicata in timpul domniei faraonului, prezentand o serie de sculpturi in piatra, inscriptii si descrierea mai multor batalii purtate de Ramses al II-lea cu hititii. Unul dintre temple este dedicat zeilor Ra-Horakhty, Amon si Ptah, iar celalalt este dedicat sotiei faraonului, Nefertari. Pe fatada templului sunt reprezentati doi colosi de piatra, statuile reprezetand faraonul si regina avand pentru prima data aceleasi dimensiuni, ceea ce semnifica respectul si importanta reginei.

Muzeul Egiptean

Muzeul Egiptean dateaza de la inceputul secolului XX si reprezinta cea mai mare colectie de arta din Egipt. Expozitiile de la parter sunt  aranjate cronologic in sensul acelor de ceasornic, astfel incat o intoarcere la stanga din foaierul de la intrare duce la faimoasele triade Menkaure din Giza, in timp ce o intoarcere spre dreapta duce la picturi si statui grecesti.

In galeriile nordice si estice de la etajul superior sunt expuse comorile din mormintele lui Tutankhamon si Hetepheres. Tot in acest muzeu se pot admira mici opera de arta: statueta din fildes a lui Khufudin Abydos; statueta unei fete nubiene cu un singur cercel, statueta aurita a lui Ptah; hipopotamul din faianta albastra si pigmeii dansand, sculptati din fildes.

Parteneri